Vinetele au o istorie îndelungată de utilizare în bucătăria italiană, iar leguma este acum foarte populară în întreaga lume. Vinetele pot fi gătite în mai multe moduri, inclusiv prin prăjire, prăjire și grătar. Fructul de culoare mov este cel mai adesea servit ca fel principal sau ca garnitură și poate fi asezonat cu ierburi sau condimente, cum ar fi oregano și busuioc. Din fericire, cu puțin efort și planificare, poți pune vinetele la congelator pentru iarnă și să te bucuri de ele pe tot parcursul lunilor mai reci ale anului.
Vinetele sunt o legumă pe care o puteți folosi în multe moduri diferite. Sunt minunate în supe și tocănițe, pot fi prăjite la grătar sau la cuptor și constituie o garnitură excepțională atunci când sunt rumenite cu ulei de măsline, usturoi și ierburi.
Dacă vă cultivați propriile vinete, asigurați-vă că le recoltați înainte ca înghețul să amenințe să deterioreze fructele. Iar dacă le cumpărați de la piață în această toamnă sau iarnă, luați un moment înainte de a le găti pentru a afla câteva date amuzante despre această plantă de noapte cu gust dulce:
Vinetele sunt cele mai bune atunci când sunt folosite în câteva zile de la cumpărare. Dacă nu credeți că le veți putea folosi pe toate rapid, congelarea este o opțiune bună.
Vinetele nu sunt fructe, dar sunt suficient de apropiate pentru a crea confuzie. De fapt, sunt considerate fructe de pădure, deoarece cresc în ciorchini pe o plantă de viță de vie. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care le veți vedea denumite “ouă” sau “vinete vinete”.
Veți dori să vă asigurați că nu confundați vinetele cu verișoarele lor de culoare asemănătoare: “vinetele” (observați lipsa apostrofului), care sunt o legumă complet diferită! Vinetele sunt folosite în bucătăria mediteraneană și au un gust asemănător cu cel al vinetelor, dar au o pulpă mai moale și mai puține semințe. În cele din urmă, există “aubergine parmigiana” – un delicios fel de mâncare italiană care constă în straturi de sos de roșii în crustă și brânză mozzarella acoperite cu felii din jumătăți de vinete la grătar care au fost marinate în oțet și ulei înainte de a fi gătite
Oțeturile sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu și fibre.
Aduceți o oală mare cu apă la fiert. În timp ce așteptați ca apa să fiarbă, sărați ușor bucățile de vinete și puneți-le într-o strecurătoare deasupra unui bol. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea unei părți din amărăciunea vinetelor.
Când apa clocotește, adăugați în oală atâtea vinete câte vinete vă încap (nu le înghesuiți). Fierbeți-le până când se înmoaie, dar sunt încă tari, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Scurgeți bine și lăsați să se răcească complet înainte de a le congela.
Vinetele sunt cel mai bine gătite înainte de a fi congelate.
Dacă doriți să congelați vinetele proaspete, ar trebui să le gătiți mai întâi la aburi sau să le fierbeți într-o cratiță deasupra aragazului până se înmoaie.
Puteți, de asemenea, să coaceți vinetele în cuptor (aproximativ 10 minute la 350°F). Sau adăugați felii de vinete prăjite în supă sau tocană pentru un plus de aromă și textură.
Dacă aveți o grădină, vă puteți culege singuri strugurii. Dacă nu, căutați struguri crescuți organic la piața locală de fermieri. Veți putea să simțiți diferența atunci când sunt coapte și gata de consum.
Puteți congela vițe întregi: Pur și simplu fierbeți-le în apă clocotită până se înmoaie, apoi scurgeți-le și așezați-le pe o tavă sau pe o foaie de biscuiți, într-un singur strat. Când vițele de vie sunt suficient de reci pentru a fi manipulate, îndepărtați cojile cu mâna (sau cu un cuțit de curățat). Se taie în felii sau în cubulețe, după caz. De asemenea, puteți congela și secțiunile de viță de vie tăiate în cuburi sau felii; aruncați-le în pungi de plastic după ce ați scurs orice suc acumulat
Dacă nu vreți să vă deranjați cu decojirea, puneți vinetele întregi sau tăiate în bucăți la abur într-o oală cu apă clocotită. Se fierb la aburi până când sunt fragede, dar nu moi, apoi se răcesc într-o baie de gheață.
Dacă preferați să congelați vinetele decojite, le albiti mai întâi punându-le într-o strecurătoare peste apă clocotită doar cât să se înmoaie carnea (aproximativ 30 de secunde). Clătiți bine sub apă rece și uscați-le înainte de a le congela.
Albirea este o tehnică de gătit care ajută la prevenirea rumenirii vinetelor congelate. Acest lucru se poate face prin scufundarea vinetelor în apă clocotită timp de aproximativ două minute și apoi transferarea lor imediat în apă cu gheață. Procesul de albire oprește procesul de gătire înainte ca expunerea la aer să provoace oxidarea, care transformă vinetele în negru sau maro. De asemenea, le păstrează culoarea atunci când sunt gătite din nou mai târziu.
Vița de vie a multor soiuri de vinete poate fi mărunțită atunci când este congelată, oferind o modalitate versatilă de utilizare a acestei legume în diferite etape ale ciclului său de viață.
Acum că bucățile de vinete sunt complet congelate, este timpul să le împachetezi și să le depozitezi. Tapetați o foaie de copt cu hârtie pergament sau cu un covoraș de silicon, apoi puneți bucățile de vinete în pungi de congelare pe partea de sus a hârtiei pergament, astfel încât să nu se lipească de pungă. Etichetați fiecare pungă cu conținutul și data, apoi puneți-o în congelator!
Vinetele sunt o legumă versatilă care poate fi folosită în multe rețete. Dacă le cultivați sau le cumpărați de la piață, congelarea vinetelor pentru a le folosi iarna este o modalitate excelentă de a le păstra gustul proaspăt. Vinetele congelate sunt, de asemenea, un ingredient excelent pentru a le adăuga la supe și tocănițe atunci când vremea se răcește afară.